אבחון דלקת בדרכי השתן

כיצד הרופא מאבחן דלקת בדרכי השתן? מהי בדיקת שתן ואילו ערכים עשויים להצביע על דלקת בדרכי השתן?

כאשר פונים לרופא בשל אי נוחות, כאבים או תסמינים אחרים הנוגעים למערכת השתן, הרופא יברר את ההסטוריה הרפואית שלך, יבצע בדיקה גופנית ויבקש ממך לבצע מספר בדיקות כדי לאבחן האם מדובר בדלקת בדרכי השתן.

הרופא ישאל האם יש לך היסטוריה של מצבים רפואיים שעלולים להעלות את הסיכון לכל סוג שהוא של דלקת בדרכי השתן. במהלך הבדיקה הגופנית, הרופא ישאל אותך לגבי התסמינים שיש לך.

תלונות על כאב בהשתנה, דחיפות או תכיפות בהשתנה לרוב יכוונו לאבחנה נכונה ללא צורך בתרבית שתן. אם קיים חשד לדלקת תבוצע בדיקת מעבדה לתרבית שתן. במקרים מסוימים, מתן אנטיביוטיקה לדלקת בדרכי השתן ייעשה ללא בדיקת מעבדה, בהתאם לתסמינים וניסיונו של הרופא.

בדיקת שתן כללית

כאשר קיימים תסמינים המצביעים על דלקת בדרכי השתן, תבוצע בדיקת שתן כללית. המצאות מרכיבים שאינם אמורים להמצא בשתן כגון חיידקים, תאי דם אדומים (אריתרוציטים) או לבנים (לויקוציטים) מרמזת על דלקת בדרכי השתן. את הבדיקה ניתן לעשות בכל שעות היממה אך מומלץ להשתמש בשתן הראשון של הבוקר מכיוון שהוא מרוכז יותר.

אילו ערכים יכולים להצביע על דלקת בדרכי השתן?

  • אריתרוציטים (תאי דם אדומים) בשתן – כמות גדולה מהתקין של כדוריות דם אדומות בנוזל השתן עשויה להצביע על דלקת או על מצבים רפואיים אחרים.
  • נוכחות של לויקוציטים (כדוריות דם לבנות) בשתן – השתן אינו אמור להכיל לויקוציטים והמצאותם מצביעה על דלקת בדרכי השתן או בכליות.
  • נוכחות חיידקים בשתן – השתן הוא נוזל נקי מטבעו ואינו מכיל חיידקים. כאשר חיידקים מצליחים לחדור לדרכי השתן הם עלולים ליצור זיהום ולגרום לדלקת.

לקריאת טיפים לקראת פגישה עם רופא לחצי כאן >>