אבחון דלקת בדרכי השתן אצל נשים

האם חייבים תרבית שתן כדי לאבחן דלקת? האם נדרשת בדיקת אולטרסאונד? כך מאבחנים דלקת בדרכי השתן בנשים

ד"ר צחי בן ארויה, מומחה לרפואת נשים ומחלות צוואר הרחם ועריה

עוד בנושא:

מהי דלקת בדרכי השתן?

אפשרויות הטיפול הזמינות לדלקת בדרכי השתן והקלת התסמינים?

כיצד מאבחנים דלקת בדרכי השתן בנשים?

דלקת בדרכי השתן בנשים היא מחלה נפוצה מאוד, שכל רופא משפחה מכיר (כמובן שאפשר להתייעץ אודותיה עם אורולוג, גינקולוג או אורו-גינקולוג).
אבחנה של דלקת פשוטה אינה דורשת בדיקה גופנית (מישוש) או בדיקת דימות (כמו אולטרסאונד או CT) ואפילו לא תמיד דרושה בדיקת מעבדה – על פי רוב מספיק שהרופא יקשיב בתשומת לב לתלונותיה של המטופלת וישמע על התסמינים שמהם היא סובלת.

אילו תסמינים קשורים לדלקת בדרכי השתן?

דחיפות (מהרגע שעולה הצורך להשתין ועד שהשתן ממש חייב לצאת מהגוף – חולף פרק זמן קצר יחסית, לעתים של כמה דקות בודדות; קשה להתאפק לאורך זמן).
תכיפות (מספר הפעמים שבהן מתבצעת השתנה הוא גבוה – לדוגמה כל חצי שעה).
תחושת צריבה, כאב או עקצוץ במתן שתן.
כאבים בבטן התחתונה או בשיפולי הבטן (מעל עצם החיק).
קושי בהתרוקנות או תחושה שהשלפוחית לא מתרוקנת עד הסוף.
דליפת שתן.
דימום בשתן.
שתן עכור או שתן בעל ריח רע.

כיצד התסמינים הללו מחשידים לדלקת בדרכי השתן?

כל הופעה חדשה של אחד מהסימפטומים שברשימה (למשל: צריבה חדשה במתן שתן) מעלה חשד לקיום דלקת בדרכי השתן. אם התסמין החדש איננו מלווה בגרד או בהפרשה מהפות – הוא נחשב למנבא חזק יותר לכיוון האבחוני של דלקת.
בהתאם לנתונים המחקריים, לנשים שמתלוננות על תסמין אחד מתוך הרשימה יש סיכון של כ-50% שהן לקו בדלקת בדרכי השתן ואילו אצל נשים שהתלוננו על שני סימפטומים – ודאות האבחנה עולה לכ-90%.
כדי לוודא שהדלקת היא פשוטה ומוגבלת לדרכי השתן התחתונות, הרופא יבדוק שלמטופלת אין תסמינים של חום, צמרמורת וכאבים במותן (סימפטומים כאלו יגרמו לרופא לחשוד בדלקת בדרכי השתן העליונות, קרי הכליות, או בדלקת שתן מורכבת אחרת).
מודגש שאבחנה מוסמכת יכולה להיעשות רק על ידי רופא מומחה.

האם נדרשת בדיקה פיזיקלית במרפאה?

בדרך כלל אין צורך בבדיקה גופנית במרפאה והיא לא מוסיפה פרטים חשובים לתהליך אבחון הדלקת בדרכי השתן. אם תיערך בדיקה שכזו, מטרתה העיקרית תהיה לשלול דלקת בדרכי השתן העליונות (הכליות) או בעיות אחרות (למשל, מחלות באיברים אחרים).

אילו בדיקות מעבדה נדרשות?

כאשר קיימות תלונות מחשידות לדלקת בשתן (מתוך רשימת התסמינים שפורטו לעיל), ניתן לאבחן לרוב גם ללא ביצוע בדיקת שתן או כל בדיקה אחרת.
עם זאת, הרופא בהחלט יוכל להמליץ על בדיקת שתן כללית – היא מהווה כלי אבחנתי חשוב (אך לא מחייב) לאבחון דלקת בשתן. אם בבדיקה יתגלו ממצאים מתאימים ואופייניים לדלקת, כמו לויקוציטים וניטרטים – הרי שהאבחנה של דלקת תהיה כמעט ודאית.

מה לגבי תרבית שתן?

תרבית שתן נחשבת כסטנדרט באבחון דלקת בדרכי השתן ומוגדרת כהימצאות של לפחות 100,000 מושבות חיידקים למיליליטר. בנשים סימפטומטיות (עם תסמינים) מספיקה הימצאות של 100 מושבות/מ"ל.
הגם שדלקות בדרכי השתן מטופלות לרוב גם ללא תוצאת תרבית, במצבים של דלקות חוזרות, או חוסר תגובה מספקת לטיפול – מקובל לדייק את הטיפול ולהתאימו לתוצאות של תרבית שתן, על פי הרגישות של החיידק שנתגלה בו.
שלילת דלקת בשתן נעשית עם תרבית שלילית בלבד.