אילו טיפולים ניתנים בדלקת בדרכי השתן? האם ישנה בעיה של עמידות חיידקית לאנטיביוטיקה? ואילו אמצעים נוספים יכולים להקל תסמינים?
כאשר הדלקת נגרמת בשל חיידקים, הטיפול התרופתי הוא לרוב אנטיביוטיקה. אם האבחון אינו וודאי, בהתבסס על התסמינים, אנטיביוטיקה אינה תמיד הטיפול שניתן. במקום זאת, הרופא יבצע בדיקות נוספות כדי למצוא את הגורם לתסמינים וכיצד ניתן להקל עליך.
בחירת הטיפול תיעשה על פי סוג הדלקת (פשוטה או מורכבת), טווח הפעולה כנגד החיידקים ותופעות הלוואי הצפויות של הטיפול. כאשר מדובר בדלקת מורכבת בדרכי השתן, אופן האבחון והטיפול הוא שונה.
כמו כן, הרופא ייעץ כיצד ניתן למנוע דלקות חוזרות ולפעמים ימליץ על טיפולים נוספים להקלת הכאב.
לקריאה נוספת אודות דלקות חוזרות בדרכי השתן לחצי כאן>>
אנטיביוטיקה לדלקת בדרכי השתן
סוג האנטיביוטיקה נקבע על פי סוג החיידק שגרם לדלקת בדרכי השתן. בדרך כלל האנטיביוטיקה ניתנת דרך הפה (בצורת כדור), או באבקה. במקרים קשים תינתן אנטיביוטיקה בעירוי תוך ורידי, במסגרת אשפוז בבית החולים.
בזיהומים לא מסובכים בדרכי השתן משך הטיפול באנטיביוטיקה נע בין 1 ל- 5 ימים, בהתאם להחלטת הרופא. בזיהומים מורכבים נדרש טיפול אנטיביוטי של עשרה ימים לפחות.
לעיתים, השימוש באנטיביוטיקה כרוך בהפתחות זני חיידקים העמידים לאנטיביוטיקה. עמידות זו עלולה להפחית או לפגוע ביעילות התרופה.
אחד הדברים שתורמים לבעיית העמידות הוא חוסר התמדה של מטופלים בטיפול, כלומר אי נטילת כל המינון הנדרש למשך כל ימי הטיפול. לכן יש חשיבות רבה בנטילת האנטיביוטיקה לתקופה ובמינון שרשם הרופא.
דרכים להקלה על התסמינים של דלקת בדרכי השתן
לעיתים משלבים בטיפול בדלקת גם אמצעים נוספים המסייעים בהקלת תסמינים של צריבה וכאב, עד אשר האנטיביוטיקה משפיעה.
אמצעים אלה כוללים:
- תרופות שונות להקלת תסמיני הדלקת
- כריות חימום – כרית חימום על הגב או על הבטן יכולים לסייע בהקלת הכאב כאשר הזיהום הוא בכליות או בשלפוחית.
- תוספי מזון – תוספי מזון שעשויים לסייע בימים הראשונים של הדלקת הם ויטמין C, ויטמין A, בתא-קרוטן ואבץ, וכן חמוציות (ככמוסה או מיץ חמוציות), המשפיעות על האיזון החומצי בדרכי השתן, דבר הפוגע ביכולת ההישרדות של החיידקים.